Det viktiga är att vinna - inte att delta

Säljyrket är ett av svenskarnas mesta drömjobb. För första gången hamnar säljare på topp tio-listan när svenska folket listar sina drömjobb. Tomas Sjögren, säljare på Manpower, berättade för oss vad som lockar med yrket, men också vad som krävs av en riktigt bra säljare.

- Att jobba som säljare är väldigt flexibelt, du kan aldrig styra allt. Bra förutsättningar är att vara orädd, gilla att träffa nya människor och tänka att det inte finns några obekväma situationer, säger Tomas.

När Tomas talar om sitt yrke lyser energin och entusiasmen igenom. Han har jobbat som säljare på Manpower i Falun i 4 år och var dessförinnan egenföretagare i både fastighetsbranschen och åkeribranschen under många år.

- Även rollen som egenföretagare innebär ju till stora delar att faktiskt sälja din produkt, så jag har nog mer eller mindre varit säljare större delen av mitt yrkesliv, berättar Tomas.

Tomas har märkt att säljyrket ofta klumpas ihop till ett och samma jobb, trots att det finns olika säljroller som faktiskt skiljer sig mycket åt.

- Du kan ha en mer förvaltande roll om du sitter som kontoansvarig för en stor kund på ett företag, men du kan också ha en säljroll där kunden faktiskt söker upp dig för att få köpa din produkt, säger Tomas. När jag jobbade i fastighetsbranschen var det en vanlig situation.

Idag jobbar han som nykundsäljare. Den svåraste rollen enligt Tomas. Eller som han själv beskriver skillnaden mellan sin nuvarande och tidigare säljroll: du jobbar på helt olika sätt om kunden söker upp dig eller om du söker upp kunden.

Tomas tror att det också finns en stor okunskap vad det innebär att vara säljare. Säljyrket består inte bara av att glida runt på olika möten och vara social med olika människor. Det är envist arbete och ibland lång bearbetning av en kund. Tomas berättar att han nyligen slutit en ny affär som han har jobbat på i tre år.

- Jag tror inte att alla förstår att det på antalet bokade kundbesök går många fler telefonsamtal till potentiella kunder. Och på en ny kund går det mångfaldigt fler besök.

Så det är hårt arbete som ligger bakom varje säljares framgång. Tomas beskriver sig som en tävlingsmänniska med stort driv. En prestationsmänniska som inte duckar för nya utmaningar helt enkelt.

- Jag jobbar mycket med konsultativ försäljning och försöker alltid hitta en bra lösning i dialog med kunden, som utgår från kundens behov. Det kan jag bara göra bra om jag använder min kunskap och erfarenhet, och får kundens förtroende, säger Tomas.

Tomas gillar att jobba som säljare, och siktar i framtiden på att fortsätta jobba med sälj fast i en ledande position.

Manpower Work Life

Manpower Work Life är Sveriges största arbetslivspanel med närmare 20 000 personer som regelbundet får svara på aktuella frågor om arbetslivet. Den senaste undersökningen genomfördes under januari 2015 och omfattar anställda, egenföretagare, arbetssökande och studenter. 4 428 personer har svarat på frågor om drömjobbet och säljare hamnar på plats 8 när svenskarna listar sina drömjobb.

Läs mer om Manpower Work Lifes Drömjobbsundersökning

 

Tomas Sjögren jobbar som säljare på Manpower

Tomas Sjögren säljare Manpower

Tomas bästa tips för att bli en riktigt bra säljare:

  1. Var orädd inför nya situationer!
  2. Ta fram vinnarskallen- det viktiga är att vinna, inte att delta…
  3. Ha tålamod, det kan ta tid att bearbeta en ny kund.
  4. Läs på ordentligt om kunden innan första mötet.
  5. Tänk konsultativ försäljning, du vill alltid uppnå en dialog med kunden.
  6. Prata inte bara på om saker i allmänhet på ett kundmöte, utan håll dig till ämnet.
  7. Upprätthåll goda relationer med potentiella kunder, de kanske behöver dina tjänster i framtiden.
  8. Du är ditt varumärke även utanför kundmötet. Faktiskt hela tiden.
  9. Var en bra lyssnare, då berättar kunden om sina behov.