Funderar du på vilken utbildning du ska läsa?

Utbildningsval och framtida yrke är stora frågor! För att underlätta beslutet för dig som funderar på vad du ska plugga i höst har vi bett svenska folket genom Manpower Work Life ge dig sina bästa utbildningstips. Och hos oss hittar självklart jobben för dig som vill jobba under tiden som du är student.

Vi frågade över 4 000 svenskar vad de skulle tipsa en gymnasist att söka för utbildning idag och det är tydligt att det är tekniktunga utbildningar som väger tyngst. 19 procent ger rådet att läsa till ingenjör och på andra plats ser vi data/IT-utbildningar.

Studera tips

 

Det är också ingenjörer som är mest nöjda med sin utbildning. Här ser du topp 5 över andel tidigare studenter som är nöjda med sin utbildning:

  1. Civilingenjör 43 %
  2. Psykologi 30 %
  3. Social omsorg 27 %
  4. Personal/Arbetsmiljö/HR 27 %
  5. Juridik 26 %

Det är tryggheten som väger tyngst till svenskarnas utbildningstips. Då tycker man att både möjligheten att få jobb och hur framtidssäkert yrket känns är viktigt. Först på en tredje plats kommer ”störst utsikter att utveckla sig själv och förverkliga sina drömmar”. Vad är skälet till att du funderar på att läsa en viss utbildning?

trygghet styr utbildningsval

Vill du jobba under tiden du studerar

Många studenter jobbar extra under terminerna medan andra uteslutande jobbar under loven. Det kan också vara smart att jobba en sommar för att på så vis få möjligheten att fortsätta jobba även under hösten. Om du studerar heltid kan du tjäna upp mot 80 000 kronor per termin utan att studiemedlet påverkas.

Sök bland våra lediga jobb

Jobba hos oss som student

Fakta är tagna ur Manpowers Work Life-undersökning om framtidens arbetsliv. 4 398 personer deltog i ManpowerGroups arbetslivspanel. De utgör ett representativt urval av Sveriges arbetsföra befolkning avseende ålder, kön och bostadsort.